Септолете лимон

Септолете лимон со вкус на лимон

Дали сакате егзотични вкусови и новитети? 
со вкус на лимон е ефикасно решение при воспаление и болка во грлото.

Септолете лимон помага при ослободување од непријатните симптоми на болка во грлото:

 • Болка при голтање (бидејќи мукозната мембрана е воспалена и оштетена, таа е почувствителна на иритации, пр. голтање на плунка или храна).
 • Остра болка и гребење во грлото поврзани со настинка и грип.

Септолете лимон делува на разни видови микроби кои предизвикуваат воспаление на грлото.

Септолете лимон содржи и антисептик, т.е. активна супстанција која уништува различни видови бактерии, габички и вируси во устата и грлото.

Зошто антисептикот во пастилите Септолете лимон е поефикасен од најголемиот број други антисептици за уста и грло?

 • Бидејќи делува и на некои вируси кои предизвикуваат настинка и грип.
 • Бидејќи делува на Candida во устата и грлото.
 • Бидејќи делува и на неколку различни бактерии во устата и грлото.
 • Бидејќи може, благодарение на својот состав, да стигне до микробите и на најтешко достапните места.
 • Бидејќи концентрацијата во плунката е доволно висока за да штити од размножување на микробите.

Со земањето Септолете лимон не внесувате шеќер

Септолете лимон содржи малтитол и манитол кои се замена за шеќер и се погодни бидејќи:

 • бактериите не се хранат со нив (на бактериите им е потребен шеќер за да се развиваат).
 • тие се безбедни за пациенти со дијабет.
 • не содржат дополнителни калории.

Со земање Септолете лимон, се заштитувате од развој на воспаление

Околу 70% од воспаленијата во грлото се последица на вирусна инфекција. За останатите, причина се бактерии и габички. Меѓу бактериите, најчестата е стрептокока која може да предизвика ангина. Од габичките најчесто се јавува Candida.

Вирусите влијаат врз состојбата на мукозната мембрана и предизвикуваат зголемено лачење на секрет, што е одлична средина за размножување на бактериите. Ова може да доведе до секундарна бактериска инфекција која може да се прошири на параназалните синуси, ушите и белите дробови.

 • Како правилно да ги земате пастилите Септолете лимон

  Возрасни и деца постари од 12 години 8 пастили дневно 1 пастила на секои 2-3 часа
  Деца на возраст од 4 до 10 години До 4 пастили дневно 1 пастила на секои 3-4 часа
  Деца на возраст од 10 до 12 години До 6 пастили дневно 1 пастила на секои 3-4 часа

  Запомнете!

  • Септолете лимон пастилите се помалку ефикасни ако ги земате веднаш пред или за време на оброк и заедно со млеко.
  • Септолете лимон пастилите се поефикасни ако ги растопите во уста и не ги изгризете со заби.
  • Дополнителни информации за правилно и безбедно земање Септолете лимон.
 • Дали сте знаеле?

  • Клиничките студии покажуваат дека Септолете успешно штити од развој на инфекција.
  • Габите, исто така (најчестата е Candida) се размножуваат во усната празнина и можат да предизвикаат воспаление на грлото.
  • Кога велиме дека имаме болка во грлото, тоа всушност не е воспаление на грлото. Имено, најголемиот дел од болката во грлото е последица од воспаление на фаринксот, но ние по навика и понатаму велиме дека не боли грло.
  • Не ги земајте пастилите со млеко бидејќи тоа ја намалува антимикробната ефикасност на бензалкониум хлорид.

Пред употреба, внимателно прочитајте го упатството! За дополнителни информации или несакани дејства обратете се кај Вашиот лекар или фармацевт.
Септолете со вкусови содржат цетилпиридин хлорид.